вівторок, 15 грудня 2015 р.

15 грудня. Цей день в історії

 15 грудня 1832 року народився французький архітектор, інженер-будівельник, спеціаліст з проектування металевих конструкцій Александр Ґюстав Ейфель. Він завоював небувалу популярність після спорудження у Парижі металевої вежі до відкриття Всесвітньої виставки 1889 року. Як відомо, вежу названо в честь її конструктора, та сам Ейфель називав її "300-метровою вежею", інша, народна назва - "Залізна леді".



      Не всім відомо, що Ейфель має безпосереднє відношення і до будівництва Статуї Свободи (повна назва - Свобода, що осяює світ, англ. Liberty Enlightening the World)  у США. 


  Фредерік Бартольді - французький скульптор, автор "Свободи" потребував допомоги інженера для вирішення конструктивних питань, пов`язаних зі спорудженням такої гіганської мідної скульптури. Він доручив Ейфелю спроектувати масивну чавунно-сталеву опору і проміжний підтримуючий каркас, який дозволить мідній оболонці статуї рухатися вільно, зберігаючи при цьому вертикальне положення.
    Загалом Ейфель побудував більш ніж 200 споруд: мости, віадуки, вокзали, банки, школи, церкви, казино. Майже усі побудовані ним 36 мостів увійшли до підручників як приклади сміливих інженерних рішень.

Немає коментарів:

Дописати коментар